• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

heroïne-epidemie

  • Home
  • Blog
  • In de media
  • Heroïne-epidemie
    • Verder lezen
    • Verder kijken
    • Publicaties
  • Contact
    • Contactformulier
    • Toestemmings formulier

In de media

Het onderzoek over de heroïne-epidemie in de media:

Lsd als aanjager van de roerige jaren ’60
NPO1: OVT, 28 april 2018
Hoogleraar Gemma Blok, gespecialiseerd in de geschiedenis van drugsgebruik, gaat in OVT in op de grote invloed die lsd had op de psychiatrie en de maatschappij.

Het Spoor Terug: Harddrugs in Heerlen
NPO1: OVT, 18 juni 2017
Danielle Emans en Geert van de Wetering maakten voor het Spoor Terug een documentaire over de slikkende dan wel snuivende Amerikaanse soldaten op de NAVO-basis.

Amsterdam I: GHB, de nieuwe heroïne?
Radio Swammerdam, 7 januari 2016
Aan tafel zat Gemma Blok (UvA), zij deed onderzoek naar de heroïne epidemie in het Amsterdam van de jaren zeventig en tachtig. Hoe werd heroïne in Amsterdam geïntroduceerd en hoe werd het zo’n groot probleem? Ook aan tafel zat Ton Nabben (Bonger Instituut) die vertelde over zijn nieuwe onderzoek naar GHB-gebruik op het platteland.

Waarom werd heroine een ‘hit’ in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw?
Radio EenVandaag, dinsdag 17 maart 2015, 15:08 uur
Ondanks dat verslaafden regelmatig stierven door overdoses of het gebruik van vieze naalden werd heroine in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een ‘hit’ in Nederland. Volgens onderzoeker Gemma Blok kun je spreken van een heuse epidemie. Blok wil door middel van interviews onderzoeken hoe die heroine-epidemie zich kon uitbreiden. Vandaag lanceerde zij een website over het onderzoek waar (ex-)verslaafden zich kunnen aanmelden: http://heroineepidemie.nl/.

Waarom spoot Jan en alleman zich kapot?
Door: Hanna Bijl 26 januari 2015, 20:13 – Bron: Het Parool
Heel oud worden ze vaak niet, de (ex-)heroïneverslaafden uit de jaren zeventig en tachtig. ‘Veel oud-gebruikers zijn intussen al overleden’, zegt universitair docent Nederlandse geschiedenis Gemma Blok. ‘Kijk naar Peter Pontiac, die was ook pas 63. Als ze nog leven en afgekickt zijn, hebben ze vaak blijvende gezondheidsklachten, zoals hepatitis-C.’

Primary Sidebar

Waarom ging jij aan de heroïne?

Iedere gebruiker heeft een uniek levensverhaal. Honderd levensverhalen samen geven een inkijk in de snelle sociale en (sub)culturele en veranderingen tussen 1970 en 1990. Uiteindelijk draagt je verhaal bij aan een groter begrip van de heroïne-epidemie als historisch fenomeen.

Stuur ons een email via het contactformulier als je graag wilt helpen met dit onderzoek.

Korte biografie Gemma Blok

Gemma Blok is hoogleraar moderne geschiedenis aan de Open Universiteit. Daarnaast doceert ze Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde veel over thema’s uit de geschiedenis van de psychiatrie. Ook was ze betrokken bij de inrichting van Museum Het Dolhuys in Haarlem. De laatste jaren houdt Gemma zich bezig met de geschiedenis van drugsgebruik (inclusief alcohol) en de verslavingszorg.

Eric Krabbenbosch steunt dit project

Eric Krabbenbosch, ex-verslaafde en illustrator, maakte de afbeelding boven het menu. Lees meer over hem via deze link.

Copyright © 2023 · Genesis Framework · WordPress · Log in